Vælg den rette studiebolig

Hvert år starter tusinde af unge danskere på en videregående uddannelse. Det er et stort skridt i tilværelsen. For ikke nok med, at man skal begå sig i et nyt studiemiljø, så er det også på dette tidspunkt, de fleste flytter hjemmefra. Det er en spændende tid fyldt med nye bekendtskaber, oplevelser og faglige udfordringer. Men det kan også gå hen og blive en dyr fornøjelse. Især hvis du flytter i egen lejlighed, kan det hurtigt vise sig, at SU’en ikke rækker særligt langt. Som ny studerende bør du derfor overveje dine behov nøje, inden du flytter i en studiebolig.

Overvej kollegier eller fremleje

I alle større studiebyer stilles en lang række billige kollegieværelser til rådighed for nye studerende, og ventelisten er sjældent særligt lang. Ofte skal du dele køkken og nogle gange også toilet og bad med de øvrige studerende i opgangen. Men det bør du ikke se som et minus, da det ofte er i fælleskøkkenet de tætte relationer naboerne imellem skabes. Især hvis du er ny i byen, er kollegiet et trygt sted at møde andre unge.

En anden billig og social løsning er at fremleje et værelse hos en anden studerende. På den måde slipper du for at skulle betale fuld husleje.

Skab luft i budgettet

Ved siden af studiet vil du sikkert gerne deltage i en masse sociale aktiviteter. De koster dog ofte penge, hvad enten der er tale om en koncert eller en bytur. Du bør derfor overveje at supplere din SU, så der er råd til mere end blot det mest nødvendige:

  • Find et studiejob. De fleste studier efterlader hul i kalenderen til også at have et arbejde ved siden af. Udover penge kan et studiejob også give dig værdifuld erfaring og vil pynte på CV’et.
  • Overvej en kassekredit. Hvad er en kassekredit? spørger du måske. En kassekredit er en form for lån, hvor du får stillet penge til rådighed, som du så betaler af på, i takt med at du bruger dem. Med de ekstra penge får du lidt luft i budgettet, hvis du i en periode har haft mange udgifter.